2014. nov 29.

A stressz levezetése a sporttal

írta: Popovics Jozsusz
A stressz levezetése a sporttal

Minden emberben felgyülemhet a stressz, gondoljunk csak bele: reggel sietünk, lekéssük a buszt, vagy dugóba keveredünk, már is idegesek leszünk.

Amikor haza érünk, stresszesek leszünk a munkánk, vagy a vizsgáink, tanulmányaink miatt, nem is beszélve a magánéleti problémákról. Ilyenkor egy lehetséges megoldás a stressz levezetésére a sport, amely nem csak arra jó, hogy oldjuk a feszültséget, de még erőnlétet is növelhetünk vele, egészségesebbé válhatunk általa.

Futás

o-MORNING-RUN-facebook.jpg

Már negyven éve bizonyított tény, hogy a futás közben az agy endorfinokat termel, melyek nemcsak a fájdalmat csökkentik, de  a körérzetet is javítják. A futás tökéletes időtöltés, amely alatt gyakran másfajta tudatállapotba kerülünk, ezáltal olyan lelki problémákon is elgondolkodunk, amely felett szemet hunyunk a hétköznapokban. A futás egy nagyszerű lehetőség a stressz oldására.

 

Jógahatha_joga_5_11166.jpg

A jógában minden a belső erő megtalálásáról és a a lélek megnyugodásáról, a lelki egyensúly megtalálásáról szól, amely egy idő után a testet-lelket egyaránt erőteljesen igénybe veszi, megedzi. A jóga kitűnő opció azok részére, akik spirituálisan szeretnék a közérzetüket javítani, mentális egyensúlyt szeretnének elérni.

 

Úszáschild-swim-lesson.jpg

Az úszás a megfelelő opció azok számára, akik szeretika  vizet és a sportolás közbeni nyugalmat. Úszás közben egy másik világban találjuk magunkat, ahol csak mi vagyunk, a víz és a külvilág zajai csak elvétve szűrődnek be. Ilyenkor gondolkodhatunk, ellazulhatunk. Egyesek a víz ellenállását simogatásnak fogják fel és élvezik a lebegést, illetve az erőkifejtést, ami a haladáshoz szükséges.

 

Csapatsportokteam-sport_1_0.jpg

Legjobb lehetőség azoknak, akik magányossággal, elszigetelődéssel, kevés baráttal, kapcsolattal küzdenek és ezért stresszesek. ilyenkor ajánlatos csatlakozni egy amatőr testülethez, amelynél az edzések során össze lehet barátkozni a csapat többi tagjával, akár az edzések után is el lehet menni velük valahova. Ráadásul még a kedvenc sportodat is űzheted, átélheted a játék izgalmát így még egészségesebb is leszel.

 

Boksz

98234-6_A_SPT.Sport.Box.Glove.jpg

Ha rengeteg harag gyülemlett fel benned, akkor számodra a boksz az ideális választás. A boksz kardió része lefáraszt, endorfin is felszabadul, azonban azzal vezetjük le a legtöbb feszültséget, hogy a zsákot püfölhetjük.

 

Remélem, hogy ezúttal is tudtam Nektek segíteni!

PJ 

Szólj hozzá

úszás boksz futás jóga stressz levezetés csapat sport