2014. nov 16.

Vitaminpótlás télen

írta: Bíró Dóra
Vitaminpótlás télen

egeszseg2_1416166790.jpg_242x208

A betegségek megelőzéséhez szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége.A nyomelemek pótlásának fontosságáról szeretnék pár sort megosztani.
A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára,előállítani azonban nem tudjuk őket,így más módon kell pótlásukról gondoskodnunk,a táplálékkal kell bevinni azokat.Télen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb ,vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztani.Ebben az évszakban kevesebb a napfény is ezért fokozottabban oda kell figyelnünk a létfontosságú vitaminok és nyomelemek pótlására.
5 táplálkozási tipp a téli időszakra:
-Friss gyümölcsök és zöldségek:Télen is bőségesen tudunk választani a gyümölcsökből.A zöldségeket pedig még finomabbá tehetjük a különböző hidegen sajtolt olajos öntetekkel készült termékekkel amelyek elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.
-Savanyúságok és fagyasztott termékek:A mai eljárásoknak köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalom tekintélyes részét így bátran fogyaszthatjuk őket.
-Kiegyensúlyozott étrend:A szervezetünk számára egyéb ételekre is szükség van,hiszen azok is tartalmaznak a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és nyomelemeket.Ilyen a máj a tojás vagy a növényi olajok.
-Vitamin tabletták:Télen javasolt vitamin tabletták fogyasztása azonban ne feledkezzünk meg arról ,hogy ezek nem váltják ki a kiegyensúlyozott táplálkozást.
-Napfény: Szervezetünk télen ugyan úgy igényli a napfényt mint nyáron.Ha van rá lehetőségünk töltsünk minél több időt a szabadban.Ez nem csak testünkre de lelkünkre is üdítően hat. :)

Szólj hozzá