A-vitamin
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. ís szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedtebbek a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.
Mihez szükséges?
- Látás folyamatai
- A bőr és egyéb szövetek épsége
- A zavartalan növekedéshez
- A csontok egészséges fejlődéséhez
- Immunfolyamatok, védekezés különböző fertőzések ellen.
Mennyi szükséges belőle?
Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban mérik. A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.
Miben található meg?
Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.