2014. okt 31.

Miért jó a súlyzós testedzés?

írta: Popovics Jozsusz
Miért jó a súlyzós testedzés?

Számomra az egyik legkedvesebb testmozgás a súlyzós edzés. Bár sokak nem sorolnák a testmozgások, illetve a sportok közé, szerintem a kondi ugyanúgy sport, mint az úszás. Kikapcsolódásnak sem utolsó, abban az egy-másfél órában, ameddig az ember kondizik kikapcsolhat, nem kell a problémáin és más dolgain gondolkodnia.19020-arnold-schwarzenegger-1680x1050-male-celebrity-wallpaper.jpg

Hogyan kezdjünk bele? 

Mindenképpen keressünk egy jól felszerelt konditermet, hogy ha ez megtörtént, akkor a következő lépésnek egy jó személyi edzőnek a keresése kell, hogy legyen. Sokan ezt a lépést kihagyják és néhány hónap után lesérülnek a hibás gyakorlatvégzés következtében. A személyi edző pontosan tudni fogja, hogy nekünk milyen gyakorlatokra van szükségünk, ahhoz, hogy elérjük, azt, amiért elkezdtünk kondizni. Nagyon fontos, hogy fokozatosan haladjunk feljebb a súlyokkal, nem szabad rögtön a mély vízbe ugrani, ugyanis az sérülést okozhat. A súlyzós edzés mellé tanácsos társítani úgynevezett kardiózást is: az edzés végén egy levezető futás, vagy taposás, vagy ellipszis, kinek mi tetszik, illetve mit szeretne elérni. Az edzés megkezdése előtt nagyon fontos a bemelegítés, edzés közben pedig a nyújtás.

Hányszor járjak egy héten?

Ez attól is függ, hogy mit szeretnénk elérni. Hogy, ha az a cél, hogy jó izmosak legyünk ajánlott a heti 3, vagy 4 edzés, azonban nagyon oda kell figyelni, hogy mikor mire edzünk. Hogy ha komolyabb izomlázunk van, arra semmiképpen sem lehet ráedzeni, pár napos pihenővel hagyni kell regenerálódni az izmot. Ha kisebb izomláz merült fel, akkor arra lehetséges ráedzeni, azonban nagyon oda kell figyelni és okosan kell csinálni, csak kisebb súlyokkal fokozatosan haladva edzünk rá és akkor nem lesz bajunk! Nagyon fontos még mérlegelni azt a tényt is, hogy ha egymás utáni napokon megyünk el edzeni ( mert pont így tudunk csak elmenni pl ), akkor nem szabad 2 egymást követő napon ugyanolyan izomcsoportokra edzeni, pl ha az első nap melleztél és tricepszeztél ( mind a két izom toló izom ), akkor a következő napon hátazni és bicepszezni ajánlott ( mind a két izom húzó izom ). A harmadik napra pedig be lehet iktatni a lábazást, illetve a vállakat ( a váll is toló izom ).

Remélem, hogy segítettem! :)

PJ

Szólj hozzá

súlyok kardió Arnold Kondi súlyzós testedzés