E-vitamin
Az E-vitamin (tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, és hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Ezt a védő hatást úgy éri el az E-vitamin, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szerveztünk sejtjeivel.Ha például sportolás során testünk intenzívebb anyagcserét folytat, a nagyobb oxigén felhasználás miatt több szabadgyök keletkezik, melyek károsítják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozva.Kutatások szerint az E-vitamin hatékony ezek a panaszok csökkentésében. Az E-vitamin védi a szívet a károsodástól, így kevésbé aslakul ki érelmeszesedés.A vérlemezkék összekapcsolódását, vagyis a vérrögképzősét gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés ellen. Az agyunk számára is jótékony hatás, mert az idegsejtekben védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabadgyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segít a megfelelő állapot fenntartását, így csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását. Az immunrendszert sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása. Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást.
Az E-vitamin hiányának nincsenek kifejezett tünetei. Ez arra is utal, hogy nem egy adott folyamatban vesz részt a szervezetben, hanem antioxidánsként csak általános védőfunkciót lát el.
Miben van E-vitamin?
Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, a búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolja és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édesburgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírba oldódó vitaminokkal ellentétben, a szervezet rövidebb ideig raktározza, ezért rendszeres pótlásra van szükség.Az E-vitamin felszívódását elősegíti a C-vitamin egyidejű fogyasztása.
Fontos folyamatosan pótolnunk az E-vitamint a sok jótékony hatása miatt!