2014. nov 21.

Magok :

írta: Bíró Dóra
Magok :

miki_magok_1416560005.jpg_480x420

Hogy egyszerű-e az egészséges életmód ? Sajnos nem. Lemondásokkal jár ? Igen!
Folytathatnám a kérdések hadát annak kapcsán, hogy milyen a paleo életmód, de egy kérdés számít csak igazán,hogy jobban érzem-e magam tőle ?

Ma a magokról írok pár sort hiszen a paleo diétát követő emberek előszeretettel építik bele a minden napi étkezésükbe.

A zsíros étkezés részeként tekintik sokan a magokat, ami nem igazán jó döntés. A magok valóban rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, mellettük viszont nagy mennyiségű PUFA-t (többszörösen telítetlen zsírsavak)is, főként omega6 zsírsavat, ami a szervezet számára kis mennyiségben szükséges.

Vegyük sorban őket.

A makadámiai dióban nagyon alacsony a PUFA így ezt nyugodt szívvel akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatjuk.

A gesztenye is hasonlóan jó. A gesztenye az egyetlen értékelhető C vitamin mennyiséget tartalmazó mag, mellette pedig réz, mangán és B6 vitamin is található benne
A pisztálcia réz, tiamin, mangán és B6 vitamint tartalmaz.
A törökmogyoró E vitamint, tiamint, rezet és mangánt tartalmaz.
A paradió szelén tartalma magas, így emiatt érdemes fogyasztani. Rossz hír azoknak aki imádják, hogy 2-3 szem is elég a szelén pótlására, sőt mi több, a túlzott szelén bevitel toxikus hatással bír. A szelén mellett magnéziumot és rezet is tartalmaz.
A szezámmag PUFA tartalma magas , de remek kálcium, magnézium, vas, réz és mangán forrás.

A leglényegesebb magokat gyűjtöttem ki, és jellemeztem őket röviden. Ha valaki paleo diétába kezd úgy is folyamatosan és egyre mélyebben merül bele ezeknek a magoknak a tanulmányozásába. :)

 

Szólj hozzá