2014. nov 29.

Stresszkezelés

írta: Illés Dani
Stresszkezelés

stesszkezeles.jpgStressz hatására az ember szervezetében felszaporodnak a stresszhormonok. Előjöhetnek reflex alapon( folytonos hangzavar, közlekedési eszközök vagy hangos zene) vagy lelki úton( válás, munkahely változás). Ezek a dolgok túlterhelik az idegrendszert és nyugtalanná, türelmetlenné teszi az embert. Sajnos a mai rohanó világ amúgy is türelmetlenné tesz mindenkit, viszont valami fajta megoldást muszáj találni a stressz ellen. De vajon mit?

Könnyű ezeket a mondatokat hallani mindenkitől hogy: Kerüld el a stresszt! Légy nyugodt! Ne stresszelj!

Ha "összecsapnak a hullámok" a fejünk fölött, meg kell próbálni higgadtan kezelni a problémákat és a konfliktusokat. Mindenképpen kerüljétek el a különböző nyugtatókat és egyéb gyógyszereket, ugyanis nem oldanak meg semmit és a szervezetnek is ártalmas. Kerüljétek a cigarettát, alkoholt ugyanis szenvedély betegséget okozhat és káros hatásokkal is rendelkezik.

Első lépésként ismerjük fel a bajt, pontosan mi is okozza a feszültséget és ezután mit kell változtatni, hogy csökkentsük a stresszt. Hasznos lehet, ha a szürke hétköznapokba beiktattok valamiféle testmozgást, ugyanis a mozgás jótékony hatású és serkentik a "boldogság" hormon termelését is. Nem muszáj komoly sportra gondolni, elég egy kellemes séta is a friss levegőn.

A tudatos légzés elsajátítása is segíthet, ugyanis stressz vagy vészhelyzet esetén a szervezetünk átáll a felszínes légzésre. A fáradtság, feszültség biztos jele ha kapkodva vesszük a levegőt. A tudatos légzés könnyen elsajátítható és látványosan csökkenthetjük a stresszel járó következményeket. Az egyenletes légzés csökkenti a stresszhormonokat, a vérnyomást és mérsékeli a szívverések gyakoriságát.

A relaxáció is megfelelő kezelést jelent. Feszültségoldó hatása megnyugtatja, ellazítja a szervezetet. Ide sorolhatjuk a jógát, a különböző masszázsokat, amik kizökkentik a szervezetet a stresszes hétköznapi környezetből.

Még egy fajta megoldás lehet, ha pszichológushoz fordul az ember. Nem szégyen más segítségét kérni különféle élethelyzetekben, ugyanis a dolgok kibeszélésével megkönnyebbülhetünk, így megszabadulhatunk a stressz egészségtelen hatásaitól.

Kerüljétek a konfliktusokat és kapcsolódjatok ki, sportoljatok! 

Szólj hozzá