2014. nov 26.

A stressz okozói

írta: kovazsolt
A stressz okozói

A stressz úgynevezett urbanizációs betegség. A stresszt nem nevezhetjük betegségnek, pontosabban egy betegségsorozat elindítója lehet. Sok minden befolyásolhatja, kezdeményezheti a stresszt. Példának mondhatjuk a rohanó életmódot, a folyamatos áremelkedéseket, dugók, zaj. Ide sorolhatjuk a mobbingot, viszont véleményem szerint az már nem is a stresszhez köthető, hanem a terrorhoz. Összességében beszélhetünk gazdasági okozókról, környezeti okozókról és társadalmiról.

- A mobbing az egy gyakran ismétlődő pszichológiai terror, cselekedetek sorozata egy egyén vagy egy közösség részéről, amely egy adott ember vagy/és egy csoport ellen irányul. (mentális és fizikális kórtani jelenségekhez vezet) -

Az állandósult stressz hatására tüneteink között megjelenhet a depresszió, neurózis, aztán ezeknek ellensúlyozására rossz esetben megjelenhet a dohányzás, alkoholizmus, drogfüggőség és legvégső esetben az öngyilkosság is.

Neurózis: A külvilággal való súlyos összeütközésből származó, testi és lelki zavarokban megnyilvánuló anatómiailag ki nem mutatható idegbetegség.

Visszatérve a stressz okozóira. Mitől lesz valaki stresszes? Mi növelheti ezt?

A lényeg manapság az élet minden területén a gyorsaság. A felgyorsulás. Gyorsvonat, gyorséttermek, gyors autók stb... Szinte mindenkivel azonnal beszélhetünk telefonon, üzeneteket küldhetünk, faxolhatunk, e-maileket küldhetünk, magyarán folyamatosan képesek vagyunk fenntartani a kapcsolatot egymással. Az interneten keresztül folyamatosan jön az információ, otthon vagyunk folyamatosan megy a TV, ha vezetünk folyamatosan megy a rádió. Ömlik ránk folyamat a sok katasztrófa, gyilkosság, baleset, bűneset, éhínség.

A reklámokat se tudjuk elkerülni. Megmondják, hogy milyen a jó nő, milyen a jó kocsi, milyen ételt fogyasszunk, milyen bútorokat vásároljunk, és, hogy milyen illatot használjuk. És még sorolhatnám, hogy mik befolyásolják a stressz szintet.

A stressz tünetei:

- Folyamatos idegeskedés

- Türelmetlenség

- Ingerültség

- Bőrfertőzések

- Hajhullás

Ha tudjátok minél jobban kerüljétek el a stresszes helyzeteket, és próbáljátok meg szabályozni!

 

Szólj hozzá