2014. nov 21.

Paleolit étrend alapanyagai

írta: Xenii
Paleolit étrend alapanyagai

periodic-table-of-paleo-food_1416570571.png_1090x600

Hazánkban is töretlen sikerrel terjed az egészségüket megőrizni vágyók és gyógyulásukat keresők körében az egyre népszerűbb paleolit táplálkozás.

A paleolit étrend valódi modelljei azok, a ma is velünk élő természeti népek, melyeket, az elmúlt 100-150 évben ismertünk meg.  A legfontosabb elv a táplálkozás során, hogy csak olyan ételt lehet fogyasztani, amit a környezetben megtalálhatóak.  Napjainkban megközelítőleg 230 természeti nép étrendje ismeretes.

Az alapelv tehát az, hogy a paleolit étrendet követőknek nem egy szigorú arányokkal előírt étrendet kell követniük, ugyanis húst, zsírt és növényt, akármilyen arányban fogyasztanak, hiszen bármelyik arányú fogyasztásra találhatunk példákat a természeti népek között.

Az igazi paleo az, amit a szervezetünk jól tolerál és kizárólag paleo élelmi anyagokat tartalmaz. Ha valaki szeret húsos ételeket fogyasztani, akkor fogyasszon több húsos ételt, aki inkább zöldségekért, gyümölcsökért rajong, fogyassza azokat. A lényeg annyi, hogy kizárólag paleo alapú élelmiszerekkel táplálkozzunk.

Paleo alapú élelmiszerek: sertés-, marha-, csirke-, bárányhúsok. Füstölt húsáru, házi készítésű szalámi és felvágott. Gabona helyett használhatóak az olajos magvak és őrlemények, valamint a belőlük készült olajtalanított maglisztek, kókusz, lenmag, tökmag, szezámmag, mák, gesztenye, napraforgó.

Zsiradékok közül a sertészsír, a libazsír, kacsazsír, sertészsír, kókuszolaj, kókuszzsír, hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj valamint dióvaj, mandulavaj fogyasztása ajánlott. Lisztek helyett darált kókuszt használjunk a süteményekhez, darált szezámmagot, darált lenmagot, darált mandulát, darált diót, darált mákot, darált mogyorót használjunk. A tojás bármilyen formában elkészíthető és fogyasztható. A gyümölcsök közül is bármilyen friss, fagyasztott vagy aszalt gyümölcsöt bátran lehet fogyasztani. Az édesítőszerek közül a legmegfelelőbb a nyírfacukor, a kókuszcukor, a szacharin vagy a méz. Ezek közül a kókuszcukrot és a mézet csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. Tejtermékek közül a keménysajtok (parmezán, ementáli, pannónia). Valamint a fűszereknél a hagyományos és különleges fűszereket nyugodtan lehet használni.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy nincs hivatalos beviteli mennyiség, mindenki a saját igénye szerint táplálkozzon!

Szólj hozzá