2014. nov 23.

A paleolit étrend előnyei

írta: Bali Zsófia
A paleolit étrend előnyei

images_1_1416737183.jpg_360x140

Paleolit étrendnek rengeteg előnye van, mivel ha ilyen étrendet követünk olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, amelyeket az ősember idejében is el lehetett érni, ezek az előnyök közül párat szeretnék kiemelni.

Elsőként a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatását emelném ki. A paleolit diéta alacsony cukortartalmú, emellett feldolgozott élelmiszert sem tartalmaz. A paleo ételek sok fehérjét és értékes anyagot tartalmaz, ezáltal képet a vérnyomást befolyásolni. A magas vérnyomás sok esetben sokáig egyáltalán nem okoz panaszokat, ám a magas vérnyomás számos testrész és szerv fokozatos károsodását okozhatja. Tehát a paleolit étrend a magas fehérjetartalom miatt képes csökkenteni és vagy akár normalizálni a vérnyomást.

 Mivel ezzel  a fajta étkezéssel sok rostot fogyasztunk, így ezzel sok betegséget megelőzhetünk. Ilyen például a magas koleszterinszintet, a székrekedést, továbbá csökkeni a cukorbetegség és a koszorúér betegség kialakulásának esélyét.

A paleolit étrend segítségével fogyhatunk is, mivel alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztunk.

Energiaszintünk is növekedni fog, mivel természetes energiaforrásokhoz jutunk, amely hatására fizikailag és szellemileg is javulni fogunk. Többek között azért leszünk energikusabb, mert a cukor és egyéb méreganyagok távoznak a szervezetünkből, amely nagymértékben zavarja a mentális folyamatokat.

Ez  az étrend laktóz és gluténmentes, ezenkívül kazeint sem tartalmaz. A kazeint gyakran használják étkezést helyettesítő táplálék kiegészítőkben.  Ezek a fehérjék a búzából és a tejtermékekből származnak, és ezek felelősek az élelmiszerallergiák 90%-áért.

A paleolit étrendben nagy szerepet kapnak az esszenciális zsírok is. Ezeknek számos jótékony hatása ismert, nagyon fontosak a szervezet számára. Az esszenciális zsírsavak közül a két legfontosabb zsírsav az omega-3 és az omega-6 zsírsav.

Tehát ennek az étrendnek a segítségével javítható az egészségünk, segítségével elkerülhető a rák, a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség és sok már probléma is.

 

A paleolit étrend nem engedi meg a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, így nem kerülnek a szervezetünkbe méreganyagok, míg a felhalmozottak fokozatosan kiürülnek. 

Számos előnnyel rendelkezik ez a diéta, sok érv szól mellette. Én is próbálom betartani az étrend szabályait, így egészségesebb és energikusabb lehetek. :)

Szólj hozzá