2014. nov 13.

K-vitamin

írta: Bali Zsófia
K-vitamin

images_1415896026.jpg_276x183

A K vitamin szintén nagyon fontos vitamin az emberi szervezet számára, azonban nagyon kevés ember törődik ennek a vitaminnak a megfelelő mennyiségének megszerzésével.

A k vitamin épp úgy, mint a D-, E-, és az A-vitamin, ez is egy zsírban oldódó vitamin.

 

Ha K vitaminról beszélünk, K1 és K2 vitamint tudunk megkülönböztetni. A K vitamin szükségletének a felét K1 vitamin formájában tudjuk bevinni a szervezetünkbe, míg a másik felét, a K vitamin pedig a bélben keletkezik megfelelő előanyagokból, a jótékony hatású baktériumok közreműködésével.

Ennek a vitaminnak a hiánya az egyik oka a szív és érrendszeri, valamint a lágyszövetek meszesedésének. Az osteocalcin, amely a K-vitaminnal kapcsolatban álló fehérje, kizárólag akkor képes ásványi anyagokat megkötni, illetve a csontokba beleépíteni, ha K-vitamin aktiválta. A K1 és K2 vitamin alacsony szintje csontsűrűséget eredményez, amelynek során növekszik a medence, combnyak és a csigolyatörés.

A K vitamin a véralvadáshoz és az alvadási faktorok képzéséhez egyaránt szükség van erre a vitaminra, így ez a vitamin nagyon fontos számunkra. Amennyiben K-vitamin hiányosak vagyunk vérzékenységet, véralvadási zavarokat, zsírfelszívódási és májfunkciós zavarokat figyelhetünk meg.

A legjobb K vitamin források a zöld leveles zöldség és főzelékfélék, a káposzta, brokkoli, paraj, tej- és tejtermékek, valamint a máj. Ezeken kívül még magas a K1 vitamin-tartalma a spárgának, karfiolnak, paprikának, szójababnak, tojásnak, avokádónak, málnának, és a zöld teának is.

Az emberi szervezet maga is megtermeli ezt a vitamint, továbbá vegyes táplálkozással szintén könnyen bejuttathatjuk a szükséges mennyiséget a szervezetünkbe. Ezek 50-50%-ban fedezik a K vitamin szükségletünket, ezért csak hiányállapot esetén javasolt kiegészítőket használni.

A szigorú étrend is képes K-vitamin-hiányt okozni. A vitaminnak a felszívódását nagymértékben befolyásolja az étrend zsírtartalma, így ha zsiradékmentesen táplálkozunk, könnyen kialakulhat K-vitamin-hiány. 

Tehát mindig ügyelj arra, hogy változatosan táplálkozz! Minden vitaminból juttass a szervezetedbe megfelelő mennyiséget, ezzel megelőzhetsz sok betegségnek a kialakulását.

Szólj hozzá