2014. okt 24.

Hogyan készítsd el az ebéded!

írta: Bali Zsófia
Hogyan készítsd el az ebéded!

mosogatas_06_1414164323.jpg_320x260

Az első és a legfontosabb, hogy mindig friss, kifogástalan alapanyagokból főzz.

Soha ne használj koszos ivóvizet, mindig ellenőrizd le a szavatossági időt. A lejárt minőségű ételekben mérgező anyagok keletkezhetnek. Habár a van néhány termék, amelyeknél a szavatossági idő lejártával is nyugodtan elfogyaszthatod az adott ételt, mint például tésztaféléknél, gabonatermékeknél, gyümölcsöknél vagy zöldségeknél, azonban kifejezetten figyelj a húsféléknél vagy a tejtermékeknél, ugyanis ezekben könnyen elszaporodnak a baktériumok vagy a penészgombák. A zöldségeket és a gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg!

Soha ne azonos helyre tedd a főtt/sült ételeket és a nyersanyagokat!
Mivel a nyers húson vagy a húslében súlyos betegségekhez vezető baktériumok lehetnek, átkerülhet az elkészült ételre a vegyszerrel öntözött vagy földdel szennyezett zöldségről a káros anyagok. Ezért nagyon fontos, hogy a nyersanyagokat megfelelően tisztítsd meg, a szeleteléshez felhasznált deszkát vagy kést alaposan mosd meg.

Másik fontos szabály, hogy mindig tiszta konyhában és tiszta kézzel készítsd el az ételeket!
Mindig tartsd távol a háziállatokat a konyhától, ha főzés/sütés közben fontos elintéznivalód akad, mindig moss kezet mielőtt ismét nekilátsz a főzésnek! Az edényeket és az eszközöket alaposan tisztítsd!

Alaposan süsd meg az ételt!
Ez azért nagyon fontos szabály, mivel sütés-főzés során pusztulnak el az egészségre káros kórokozók. Ezért fontos, hogy az étel felforrjon. Az étel belsejének el kell érnie a 70-75 °C hőmérsékletet, ezt akár ételhőmérővel is ellenőrizheted. A korábban elkészített ételeket fogyasztás előtt szintén melegítsd át, mivel az ételekben a baktériumok felszaporodhatnak. 

Hűtve tárold!
Ezzel gátolhatod a baktériumok szaporodásának gyorsaságát, így különböző súlyos betegségeket előzhetsz meg. Hidegben a baktériumok szaporodása akár meg is állhat! Akkor jó a hűtés, ha a húsokat és a tejet 5 °C alatt tárolod, azonban zöldségeknél a 10-15°c a megfelelő hőmérséklet. A termékeket a hűtőszekrényben mindig megfelelően elcsomagolva tárold, hogy ne szennyezzék be egymást! Az így tárolt ételeket fogyaszd el 3 napon belül! 

Szólj hozzá